ZESPÓŁ ŻŁOBKÓW Gminy Miejsce Piastowe
JADŁOSPIS od 20 maja do 24 maja 2024
Data |
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek 20.05.2024 |
Płatki jęczmienne na mleku Pieczywo ziarniste z masłem, pasta z twarogu, jajka i musztardy, ogórek kiszony, szczypiorek, herbatka |
Ryż z jabłkami w polewie jogurtowo- miodowej |
Zupa chłopska z ziemniakami Makaron wstążka z warzywami i mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym, jarzynka: warzywa na patelnię, kompot |
Mus wieloowocowy |
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko, gorczyca, miód |
||||
Wtorek 21.05.2024 |
Chleb razowy z masłem, pasztet mięsno- warzywny, starta rzodkiewka Kawa inka na mleku
|
Mus wiśniowo- gruszkowo- jabłkowy |
Zupa brokułowa z kaszą kuskus Pulpecik z szynki wieprzowej gotowany z sosem koperkowym, puree ziemniaczane, surówka z czerwonej kapusty, marchewki, jabłka i cebuli z oliwą, kompot |
Serek homogenizowany waniliowy, jabłko |
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko |
||||
Środa 22.05.2024 |
Kukurydzianka na mleku Chleb pszenny z masłem, szynka wieprzowa krucha, pomidor, kiełki rzodkiewki, herbatka |
Banany |
Zupa krem marchewkowo- dyniowa z groszkiem ptysiowym / wkładka mięsna/ Pierogi z twarogu i ziemniaków z masłem, fasolka szparagowa oprószana, kompot |
Owoce suszone |
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko, gorczyca |
||||
Czwartek 23.05.2024
|
Płatki ryżowe na mleku Pieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka i jajek, kolorowa papryka, natka pietruszki, herbatka |
Sałatka owocowa |
Zupa ogórkowa z lanym ciastem Medaliony z indyka duszone w sosie własnym, puree ziemniaczane, zielona sałata z jajkiem i jogurtem naturalnym, kompot |
Jogurcik naturalny, truskawki |
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko, ryba |
||||
Piątek 25.05.2024 |
Bułka chałka z masłem i dżemem truskawkowym Bawarka
|
Koktajl malinowy na jogurcie naturalnym, chrupki kukurydziane |
Barszcz ukraiński z ziemniakami Kaszotto z kaszy jęczmiennej z rybą /miruna/ i warzywami, jarzynka: marchewka z jabłkiem i ananasem, kompot |
Melon |
|
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko, ryba |
Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę źródlaną.
W jadłospisie zastrzega się prawo do zmian.
Do przygotowywanych potraw używane są przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, oregano, bazylia, majeranek, lubczyk, tymianek, papryka słodka, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, curry, kurkuma.