ZESPÓŁ ŻŁOBKÓW Gminy Miejsce Piastowe
JADŁOSPIS od 16 września do 20 września 2024
Data |
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek 16.09.2024 |
Owsianka na mleku Pieczywo ziarniste z masłem, pasta z twarogu i kiełbasy, ogórek kiszony, natka pietruszki, herbatka |
Koktajl wiśniowy na jogurcie naturalnym z miodem |
Zupa kalafiorowa z ziemniakami Makaron świderki z rybą /tuńczyk w sosie własnym/ i warzywami, jarzynka: marchewka mini, kompot
|
Banany |
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko, miód, ryba |
||||
Wtorek 17.09.2024 |
Kukurydzianka na mleku Bułka chałka z masłem i miodem, herbatka |
Budyń waniliowy z musem malinowym |
Zupa krem neapolitańska z grzankami Udko z kurczaka pieczone w ziołach, ryż, surówka z kapusty pekińskiej, pomidora świeżego ogórka i cebuli z oliwą, kompot |
Awokado |
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko |
||||
Środa 18.09.2024
|
Chleb pszenny z masłem, szynka z indyka, jajko, pomidor, natka pietruszki Kawa inka na mleku |
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem, woda z cytryną |
Zupa grochowa z ziemniakami Kaszottto z kaszy jęczmiennej z mięsem wieprzowym i warzywami, marchewka z jabłkiem, kompot |
Kiwi |
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko, miód, gorczyca |
||||
Czwartek 19.09.2024
|
Ryż na mleku Pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa krucha, kolorowa papryka, szczypiorek, herbatka |
Deserek z awokado i banana z jogurtem |
Zupa ogórkowa z lanym ciastem Filecik rybny/ miruna/ panierowany pieczony w piecu, ziemniaczki, surówka z selera, marchewki, ogórka kiszonego i jabłka z jogurtem, kompot |
Gruszka |
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko |
||||
Piątek 20.09.2024
|
Chleb razowy z masłem, pasta z zielonego groszku i suszonych pomidorów, kiełki słonecznika Bawarka |
Mus truskawkowo- jabłkowo- gruszkowy |
Zupa chłopska z kiełbasą Placki ziemniaczane z białym serem, jarzynka: brokuł oprószany, kompot |
Jogurcik naturalny, soczek wieloowocowy |
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko, ryba |
Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę źródlaną.
W jadłospisie zastrzega się prawo do zmian.
Do przygotowywanych potraw używane są przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, oregano, bazylia, majeranek, lubczyk, tymianek, papryka słodka, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, curry, kurkuma.