ZESPÓŁ ŻŁOBKÓW Gminy Miejsce Piastowe
JADŁOSPIS od 24 marca do 28 marca 2025
Data |
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek 24.03.2025 |
Zupa mleczna z kaszą jaglaną Chleb razowy z masłem, pasta z twarogu, jajka i musztardy, ogórek kiszony, szczypiorek, herbatka |
Koktajl truskawkowy na napoju kokosowym |
Zupa z porów z ziemniakami Makaron świderki z mięsem drobiowym i warzywami w sosie pomidorowym, jarzynka: kalafior oprószany, kompot |
Wafle kukurydziane z polewą malinową, sok wieloowocowy |
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko, gorczyca |
||||
Wtorek 25.03.2025 |
Kukurydzianka na mleku Pieczywo mieszane z masłem, pasztet rybno- warzywny /miruna/, pomidor, natka pietruszki, herbatka |
Kisiel wiśniowy z jabłkiem |
Barszcz ukraiński z jajkiem Bitki wieprzowe duszone w sosie własnym, ziemniaki, surówka z białej kapusty, marchewki, cebuli i jabłka z jogurtem naturalnym, kompot |
Jogurcik owocowy |
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko, ryba |
||||
Środa 26.03.2025
|
Kanapka z masłem, szynką wieprzową kruchą, startą rzodkiewką i kiełkami brokuła Kawa inka na mleku |
Suflet z kaszy manny z musem bananowym |
Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną /wkładka mięsna/ Racuchy na kefirze z jabłkami, soczek wieloowocowy, kompot |
Melon |
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko, gorczyca |
||||
Czwartek 27.03.2025
|
Płatki kukurydziane z mlekiem Bułka chałka z masłem i dżemem truskawkowym, herbatka
|
Sałatka owocowa |
Zupa krem neapolitańska z makaronem Filecik drobiowy panierowany pieczony z piecu, ryż biały, fasolka szparagowa oprószana, kompot |
Jogurcik naturalny, gruszka |
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko |
||||
Piątek 28.03.2025
|
Chleb pszenny z masłem, twarożek z ziołami, świeży ogórek, szczypiorek Kakao na mleku |
Deserek z awokado, banana i jogurtu z sosem jagodowym |
Żurek z kiełbasą i jajkiem Pulpecik rybny /miruna/ gotowany z sosem pomidorowym, puree ziemniaczane, marchewka z jabłkiem i ananasem, kompot |
Biszkopty, mus owocowy |
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko, ryba, gorczyca |
Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę źródlaną.
W jadłospisie zastrzega się prawo do zmian.
Do przygotowywanych potraw używane są przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, oregano, bazylia, majeranek, lubczyk, tymianek, papryka słodka, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, curry, kurkuma.