Ułatwienia dostępu

Privacy

Nabór na rok 2024/2025

 

 

DOKUMENTY DO REKRUTACJI

1. Zarządzenie Regulamin rekrutacji

2. Regulamin Rekrutacji do ZŻGMP 2024-2025

3. Zasady rekrutacji

4. Karta zgłoszenia dziecka

5. Załączniki do karty zgłoszenia

Jadłospis

ZESPÓŁ ŻŁOBKÓW Gminy Miejsce Piastowe

JADŁOSPIS od 15 kwietnia do 19 kwietnia 2024

 

Data

I Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

15.04.2024

Płatki ryżowe na mleku

Chleb babuni z masłem, pasta  z twarogu i jajka, ogórek kiszony, szczypiorek, herbatka

Koktajl truskawkowy na jogurcie naturalnym

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Makaron świderki z rybą /tuńczyk w sosie własnym/ i warzywami, kompot

Sok wieloowocowy

Alergeny               Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko, ryba

Wtorek

16.04.2024

Chleb razowy z masłem, pasta z zielonego groszku i suszonych pomidorów, starta rzodkiewka

Bawarka

Mus wieloowocowy

Zupa chłopska z kiełbasą

Gulasz z szynki wieprzowej, puree ziemniaczane, buraczki ćwikłowe z jabłkiem, kompot

Jogurcik owocowy

Alergeny               Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko

Środa

17.04.2024

Zupa mleczna z kaszą bulgur

Kanapka z masłem, szynką z indyka, jajkiem, świeżym ogórkiem i natką pietruszki, herbatka

Sałatka owocowa

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami /wkładka mięsna/

Pierogi z twarogu i ziemniaków z masłem, marchewka z jabłkiem, kompot

Ciasteczka owsiane z żurawiną, soczek jabłkowy

Alergeny                Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko, gorczyca

Czwartek

18.04.2024

 

Bułka chałka z masłem i miodem

Kakao na mleku

 

 

Deserek z kaszy kukurydzianej z musem malinowym

Zupa krem  z cukinii z groszkiem ptysiowym

Mięso drobiowe zapiekane na ryżu w sosie ziołowo- pomidorowym, jarzynka: fasolka szparagowa oprószana, kompot

Winogrono czerwone, chrupki kukurydziane

Alergeny                 Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko

       Piątek

19.04.2024

Zacierka na mleku

Chleb pszenny z masłem, ser żółty gouda, czerwona papryka, kiełki słonecznika, herbatka

Biszkopt ze szpinakiem, sok pomarańczowy

Zupa jarzynowa z ziemniakami

Pulpecik rybny gotowany z sosem koperkowym, kasza jaglana, sałatka z ogórków kiszonych, jabłka i cebuli z oliwą, kompot

Owoce suszone

Alergeny                 Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko, ryba

 

Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę źródlaną. 

W jadłospisie zastrzega się prawo do zmian.                                                                                                                    

Do przygotowywanych potraw używane są przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, oregano, bazylia, majeranek, lubczyk, tymianek, papryka słodka, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, curry, kurkuma.

PORADNIK

Opracowany na zlecenie Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej w ramach projektu „Żłobki – Podkarpacie”, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Oś Priorytetowa II – Efektywne polityki publiczne dla rynku pracy, gospodarki i edukacji, Działanie 2.1: „Równość szans mężczyzn i kobiet we wszystkich dziedzinach, w tym w dostępie do zatrudnienia, rozwoju kariery, godzenia życia zawodowego i prywatnego”.

TREŚĆ PORADNIKA W FORMACIE PDF

 

Plan dnia

7.00-8.00 Przyjmowanie dzieci do żłobka:

  • zabawy dowolne służące realizacji pomysłów dzieci i opiekunów.

8.00-8.15 Powitanie wszystkich dzieci. Zabawy w kole.

8.15-8.30 Czynności higieniczne przygotowujące do śniadania.

8.30-9.00 Śniadanie.

9.00-10.00 Zabawy edukacyjne i ogólnorozwojowe w sali zabaw

  • zabawy: przy muzyce, ruchowe, taneczne, konstrukcyjne manipulacyjne, rozwijające mowę, ćwiczące koncentrację  uwagi, kształtujące umiejętność współdziałania, rozwijające kompetencje komunikacyjne, zajęcia plastyczne.

10.00-10.15 II Śniadanie.

10.15-11.20 Zabawy ruchowe na świeżym powietrzu

  • zabawy indywidualne, grupowe lub zespołowe zabawy ruchowe, swobodne zabawy z wykorzystaniem urządzeń ogrodowych, prowadzenie obserwacji przyrodniczych, gry i zabawy sportowe.

11.20-11.30 Czynności higieniczne przygotowujące do obiadu.

11.30-11.50 Obiad- II danie.

12.00-13.45 Leżakowanie

  • słuchanie muzyki relaksacyjnej i słuchowisk dla dzieci,
  • słuchanie bajek czytanych przez opiekuna,

13.45-14.00 Zabiegi pielęgnacyjne.

  • zmiana pieluch
  • nauka samodzielności, korzystanie z nocników

14.00-14.30 Obiad- Zupa.

14.30-15.15 Rozwijanie mowy i myślenia

  • śpiewanie piosenek
  • nauka rymowanek i wyliczanek
  • zabawy paluszkowe.

15.15-15.30 Czynności higieniczne przygotowujące do podwieczorku.

15.30-16.00 Podwieczorek.

16.00-17.00 Wspólna zabawa,

  • zabawy swobodne, malowanie, rysowanie, czytanie bajek w oczekiwaniu na przyjście rodziców.

Dołącz do nas

Sprawdź warunki przyjęcia

ODNOŚNIKI

Image
Zapraszamy do kontaktu od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:00 do 17:00

Kontakt

  • Łężany:+48 504 793 751
  • Miejsce Piastowe:+48 690 450 316
  • Głowienka:+48 13 307 35 60
  • zlobek@miejscepiastowe.pl

Odnośniki